Svensk flagga   Suomi flagga   english flagga  

Åbo grundades på 1200-talet. Byggandet av Åbo domkyrka och Åbo slott inleddes på 1280-talet. Åbo var länge ett administrativt och ekonomiskt centrum för Finland, med livlig handel med hansa-städer som Reval, Danzig och Lübeck. Turku (nams på finska) härstammar från det fornryska ordet 'tǔrgǔ' som betyder torg.

Mot slutet av 1500-talet var Åbo en av huvudskådeplatserna för striden mellan kung Sigismund och hertig Karl. Under 1600-talet grundades hovrätten och Kungliga Akademien i Åbo. Åbo var huvudstad i Finland fram till år 1812, ett Finland som fram till år 1809 var en del av Sverige. Tre fjärdedelar av Åbo förstördes vid branden 1827.

Foto: Destination Finland Seaside Kb


Åbo domkyrka

Åbo domkyrka
Åbo domkyrka är Finlands nationalhelgedom. Uppförd i slutet av 1200 -talet och invigdes som biskopskyrka  år 1300. Erik XIV gemål Karin Månsdotter dog 1612 och begravdes i Åbo domkyrka

Åbo slott

Åbo slott
Åbo slott är ett över 700 år gammalt kulturhistoriskt turistmål. Evenemang av olika slag presenterar Åboområdets forntid, från förhistorien till våra dagar

Gamla stortorget Åbo

Gamla stortorget
Gamla Stortorget i Åbo utgör stadskärnan i det gamla Åbo. är tillgänglig för alla är en av stadens kultur-tjänster som erbjuder ett mångsidigt utbud av evenemang, upplevelser och fritidsaktiviteter.

Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teater
Åbo Svenska Teater är en finlandssvensk professionell institutionsteater i Åbo centrum vid Hansakvarteret intill Salutorget. Teaterhuset från 1830-talet är det äldsta i Finland.

Sibeliusmuseet Åbo

Sibeliusmuseet
Sibeliusmuseet är Finlands enda musikmuseum. Sibelius livsverk har ett eget utrymme. Under våren och hösten hålls onsdags-konserter.

Åbo konstmuseum

Åbo konstmuseum
Åbo konstmuseum, som sedan 1904 varit en betydelsefull aktör inom konstlivet i Åbo. Renoverades och öppnades igen år 2005.

Åbo Saluhall

Åbo Saluhall
Saluhallen (fr 1896) ligger i närhetet av Salutorget. Saluhallen i Åbo inspirerar alla från när och fjärran med mat när den är som bäst. Trevliga matställen, underbara dofter.

Forum Marinum - Maritim Center

Forum Marinum - Maritim Center
Forum Marinum. Besök det maritima centret. Se sjöfartens och sjöstridskrafternas historia. Objekten hänför sig till handelssjöfarten och sjöstridskrafterna i Finland.

Aboa Vetus & Ars Nova Museum

Aboa Vetus & Ars Nova Museum
Aboa Vetus & Ars Nova, museet för historia och nutidskonst, är en alldeles unik sevärdhet i Åbo. Museet som öppnades år 1995 upprätthålls av Matti Koivurinta-stiftelsen.Aboa Vetus är ett underjordiskt ruinkvarter, vars genuina konstruktioner berättar Finlands äldsta stads historia. Ars Novas utställningssalar är belägna i det år 1928 byggda Rettigska palatset.

"Ett hem" Museet - Åbo

"Ett hem" Museet
 "Ett Hem". makarna Alfred och Hélène Jacobssons testamenterade sitt hem till Åbo Akademi, för i orört skick vittna om livet i en högreståndsmiljö vid sekelskiftet.

Biologiska Museet i Åbo

Biologiska Museet i Åbo
Biologiska museet i Åbo inrättades 1907. Museet har 13 olika naturscenerier med djur på displayen.  Resmål för studieutflykter för alla intresserade av natur och kulturhistoria.

Kustö biskopsborg

Kustö biskopsborg
Finlands katolska biskopar uppförde under medeltiden Kustö biskopsborg ( benämns även Kustö slott), vilket fungerade som deras tillflyktsort fram till reformationen. Kustö slott nämns första gången i biskop Magnus I brev daterad 1295. Läs mera...

 
 

Stugor Åbo skärgård

 

Restauranger Åbo

 

Restauranger Åbo skärgård


 

Go to Top